Het inzicht

Omdat de bevrijdende realisatie van non-dualiteit centraal staat in de yoga en in de AYO, zal daarop de oriëntatie moeten blijven. Bij alle lessen en beoefening blijft zij het oriëntatiepunt, zodat er duidelijkheid blijft en de kans op afdwalen en stilstand klein wordt. Daarbij zal er een helder bewustzijn moeten blijven van de eigen situatie. Je zult je zelf steeds beter moeten leren kennen.

Yoga kan dan ervaringsmatig worden beoefend als een proefondervindelijk onderzoek dat inzicht oplevert in de eigen actuele lichamelijke situatie en van de relaties tussen de oefeningen en de veranderingen in de eigen situatie. Daarbij blijft de vraag centraal staan: welke oefeningen, welke variaties, welke aanwijzingen, enzovoort, bevorderen de zijnservaring van non-dualiteit. Het gaat om de relatie ‘als …dan; als je dit doet, gebeurt er dat met je ervaren situatie. Die oorzaak-gevolg-relatie kun je zo toepassen dat de zijnservaring van non-dualiteit maximaal wordt bevorderd.

Ook direct werkt het groeiende inzicht in de richting van het doel van yoga. Er is dan een uitbreiding van bewustzijn tot een grotere ruimte waarin tegenstellingen kunnen oplossen. De energieën van conflicten en blokkades kunnen zich dan ontspannen en verdampen in die ruimte. Dit gaat door totdat er het inzicht is in het totaal afwezig zijn van tweeheid.